Wie zijn de leden van een Hollywood filmcrew?

Bij elke Hollywood film zijn er naast de acteurs heel veel mensen betrokken bij de productie van de film. Als je even blijft zitten na een film, zul je tijdens de credits wel wat namen en functies voorbij zien gaan. Maar wie is nu verantwoordelijk voor welke taak? In dit artikel proberen we je wegwijs te maken in de opstelling van een filmcrew.

Executive Producer

De executive producer, of uitvoerend producer, is meestal diegene die de film financiert maar niet betrokken is bij het volledige creatieve proces tijdens de productie. Bij korte films die voor bedrijven gemaakt worden is dit vaak de CEO die het project afsloot. In Hollywood worden er speciale pitch evenementen georganiseerd om geldschieters zoals deze te vinden.

Producer

De producer is iemand die wordt ingehuurd door de uitvoerende producer, en die de productie van de film moet begeleiden en er verantwoordelijk voor is dat alles vlot verloopt. Een producer verzorgt het budget en plant de logistieke werking tijdens de productie. De producer kan ook wel vergeleken worden met de projectmanager binnen een bedrijf. Afhankelijk van de omvang van de film kunnen er meerdere producers zijn. Zeker in Hollywood is het niet ongewoon om in een crew meerdere producers te hebben die ieder voor een bepaald onderdeel, zoals budget, locatie, crew etc. verantwoordelijk zijn.

Regisseur

Naast de acteurs is de regisseur van een film vaak ook bekend bij het publiek. De regisseur is verantwoordelijk om het verhaal uit het script te vertellen en op het doek tot leven te brengen. De regisseur moet er ook voor zorgen dat de acteurs zich goed voelen bij het project en zich inleven in de film om zo de best mogelijke prestatie neer te zetten. De regisseur is ook verantwoordelijk voor het uiteindelijke eindproduct en moet ervoor zorgen dat het uiterlijk, de sfeer en het gevoel van de film uiteindelijk zijn zoals gepland of beter zijn dan de verwachtingen.

Scenarioschrijver

Meestal zijn er meerdere scenarioschrijvers. Een scenarioschrijver is verantwoordelijk voor het uitschrijven van het script, gebaseerd op een eerder verschenen verhaal of de ideeën van een productiehuis. Ook het opstellen van interview vragen voor de regisseur behoort mee tot het takenpakket. Naast het script wordt een scenarioschrijver ook betrokken bij de sfeerschepping en productie van grote films om ervoor te zorgen dat de opnames het script blijven volgen. Bij producties in Hollywood zijn de taken van de scenarioschrijver vrij duidelijk. Bij andere producties, zoals documentaires of digitale video’s, kunnen de taken vaak erg uiteenlopen tot meer de algemene sfeer en rode draad doorheen een productie.

Talent

En natuurlijk zijn er de acteurs en actrices, welke enorm belangrijk zijn voor het succes van een film. Maar naast de acteurs en actrices heb je ook nog andere talenten zoals stuntmannen en stuntvrouwen nodig om een film tot een goed einde te brengen. Tijdens het casting proces passeren er soms honderden kandidaten waar dan een selectie uit gemaakt moet worden. Natuurlijk wordt er soms ook aangenomen op basis van reputatie.

Dit waren al enkele van de belangrijkste leden van een filmcrew die dag en nacht bezig zijn met de film en vaak verantwoordelijk zijn voor het eindproduct. Natuurlijk zijn er nog veel meer medewerkers als cameramannen, make-up, logistieke medewerkers, locatie spotters, technici, etc. We hopen je alvast een beter overzicht te hebben gegeven over de hoogste regionen van de filmcrew.