Wereldwijd bestaan er een groot aantal filmfestivals. Zo vindt In Nederland sinds 1972 het International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats, het grootste filmfestival van ons land en tevens een van de grootste cultuurevenementen. Dit filmfestival is opgezet door Hubert Bals en telt inmiddels al 47 edities. Tijdens het festival worden er onder meer awards uitgereikt en gaan grote en onbekendere filmproducties in première. Bovendien krijgen filmmakers, acteurs, potentiële financiers en filmliefhebbers er de mogelijkheid om met elkaar kennis te maken en te netwerken.

De opzet van het filmfestival

De intentie van Bals was om onbekende, internationale films – met de nadruk op artistieke en persoonlijke producties – aan een breed publiek te laten zien. Het festival, dat toen nog ‘Film International’ genoemd werd, kreeg al snel meer naamsbekendheid. Na het overlijden van Bals werd er een fonds in zijn naam opgericht met het doel om filmmakers uit de Derde Wereld te ondersteunen. Hoewel het fonds pas na de dood van de oprichter tot stand kwam, was dit wel een onderwerp waar hij veel mee bezig was. Bals was ervan overtuigd dat de meest spraakmakende films niet uit de Westerse wereld afkomstig waren, maar juist uit de armere gebieden. In de loop der jaren heeft dit fonds dan ook vele kansen geboden aan filmmakers uit de Derde Wereld.

Het filmaanbod

Jaarlijks – in de laatste week van januari – bezoeken meer dan 340.000 mensen het festival en wordt de filmwereld vertegenwoordigd door bijna 3000 professionals. De filmselectie bestaat uit enkele honderden korte en middellange films, inclusief een goed ontvangen Hollywoodfilm. De filmthema’s zijn erg divers: van oorlogen tot romantiek en sport. Ook bij UnibetTV voetbal wordt aandacht besteed aan voetbal en andere takken van sport. Naast de vertoning van films is er tijdens het filmfestival een uitgebreid programma aanwezig met tentoonstellingen, interviews en masterclasses.

De films worden tegenwoordig getoond in de volgende zalen: Pathé Schouwburgplein, Kino, Cinerama, LantarenVenster, het Oude Luxor, de Schouwburg, De Doelen en Worm.