Filmwedstrijden en filmfestivals

Wanneer je droomt van een carrière in de filmindustrie, dan is het ontzettend leuk om eens mee te doen aan een filmwedstrijd en om diverse filmfestivals te bezoeken. Deze worden georganiseerd in verschillende genres en op diverse niveaus.

Filmwedstrijden

De filmfestivals zijn vaak gekoppeld aan een filmwedstrijd. Het is dan mogelijk om je zelfgemaakte film in te zenden voor presentatie tijdens het festival. Met name voor jongeren zijn er erg regelmatig filmwedstrijden. Maar er zijn gelukkig ook voldoende filmwedstrijden waar iedereen aan mee kan doen, ongeacht de leeftijd.

Voordat je een film inzendt is het wel verstandig om te kijken of alle genres zijn toegestaan of dat het om een specifiek genre gaat. Dit doe je zodat je zeker weet dat jouw film er ook daadwerkelijk bij past. Voor sommige festivals wordt er van tevoren geadverteerd met het verzoek om over een bepaald onderwerp een film te maken. Dit kan gaan over een bepaalde regio in het land of een natuurdocumentaire. Als je vrienden of familieleden hebt die ook in film geïnteresseerd zijn, kan het erg leuk zijn om samen een film te maken.

De prijzen die te winnen zijn bij een filmwedstrijd hebben uiteraard ook weer met film te maken. Zo zijn er coachingslessen te winnen om je kwaliteiten te verbeteren, of je film wordt uitgezonden op een groot nationaal festival zodat je meer naamsbekendheid kunt vergaren. Er worden ook professionele filmwedstrijden gehouden. Het publiek kiest dan de film uit welke zij het beste vonden in dat jaar. Zo is Bohemian Rhapsody verkozen tot de beste film van 2018.

Filmfestival bezoeken

Voor mensen die graag naar films kijken is een filmfestival ook een geweldig dagje uit. Tijdens een aantal festivals kun je nieuw talent bewonderen en misschien zelfs ideeën voor jezelf opdoen. Uiteraard worden deze festivals ook bezocht door mensen die beroepsmatig op zoek zijn naar nieuw talent in de filmwereld. Daardoor zijn deze festivals bij uitstek de plek om contacten te leggen in de filmwereld. Dit kan op regionaal en landelijk niveau zijn.

Er zijn ook filmfestivals waar de nieuwste films worden afgespeeld voordat ze in de bioscoop komen. Dus wil je graag een primeur? Dan is zo’n filmfestival zeker iets voor jou! Elk filmfestival heeft een geheel eigen sfeer en dynamiek. Voor de echte filmliefhebbers kan het ook erg leuk zijn om mee te werken aan de organisatie van een filmfestival. Daarvoor zijn er niet alleen technici en producenten nodig, maar ook mensen die het publiek in goede banen leiden. Voor regionale filmfestivals worden er regelmatig vrijwilligers gevraagd om te helpen bij dergelijke evenementen. En om het geheel tot een geslaagde dag te maken zijn er ook drank- en eetgelegenheden aanwezig op een filmfestival. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen alle filmliefhebbers hun hart ophalen.