Succesvolle films brengen veel geld op. Maar grote films met een bekende cast en veel special effects zijn vaak heel duur om te maken. Hoe duur? Wel, een filmstudio schrikt niet van een budget van 200 miljoen dollar voor een film waarvan men denkt dat het een grote hit wordt. Maar er zijn enkele uitschieters die nog wat meer kostten. Hieronder geven we je de 10 duurste films die zijn gemaakt.

5. John Carter

We beginnen meteen met een flop. Soms lossen de dure films hun verwachtingen niet in. Dit was het geval bij John Carter. Deze film, geproduceerd door Disney, bracht maar een magere 282 miljoen dollar in het laatje. Vrij weinig als je weet dat de film zelf 250 miljoen dollar heeft gekost om te maken. Dat het net winst draait, heeft het vooral te danken aan de Aziatische markt, waar de film toch een minimaal succes kende.

4. Harry Potter en de Halfbloed Prins

De in 2009 uitgebrachte Harry Potter films was de zesde in de waanzinnig succesvolle filmreeks van Harry Potter, gebaseerd op de boeken van J.K. Rowling. Met productiekosten van 934 miljoen dollar was de Halfbloed Prins de duurste Harry Potter film van Warner Brothers. De hoge kost zorgde voor weinig extra druk op de gehoopte inkomsten, aangezien men al vrij zeker was dat ook deze Harry Potter film weer records zou breken tijdens het openingsweekend. Dit was te danken aan de grote hoeveelheid uiterst fanatieke fans die de reeks had verworven. De Halfbloed Prins wist meer dan 934 miljoen dollar aan inkomsten te genereren.

3. Spider Man 3

Spiderman is al lang een van de populairste superhelden, dus het is geen verrassing dat er na twee succesvolle films eens wat meer werd gespendeerd aan dit karakter. Met een kost van 258 miljoen dollar en inkomsten van 890 miljoen dollar wist de superheld een mooie winst van 732 miljoen dollar binnen te halen.

2. Tangled

Een beetje onverwacht staat er met Tangled, of Rapunzel voor de Nederlandstaligen, een animatiefilm op de tweede plaats. Disney’s film uit 2010 kostte 260 miljoen dollar om te maken, maar als je weet dat deze film 6 jaar in productie was, begrijp je al een beetje beter waarom Rapunzel zo duur was om te maken. De lange productietijd was vooral te wijten aan de twee verschillende soorten animatietechnologieën die men gebruikte om de film tot leven te brengen. Zo was er een mix tussen computer-gegenereerde animatie en traditionele animatie. Dit stukje titanenwerk bracht wel 591 miljoen dollar in het laatje.

1. Pirate’s of the Caribbean: At World’s End

Met een indrukwekkende 300 miljoen dollar is Pirate’s of the Caribbean: At World’s End de duurste film ooit gemaakt. De film is ook een van de best verdienende films met zijn 963 miljoen dollar. De grote kosten zijn vooral te wijten aan de cast van wereldniveau en de vele scenes die op verschillende exotische locaties gefilmd werden. Wanneer je op veel afgelegen locaties wilt filmen, kost het al snel een klein fortuin om telkens al je materiaal en medewerkers over te brengen. Natuurlijk heeft deze dure productie voor een hoop winst gezorgd voor Disney, en zullen ze hun de vele locaties amper beklagen.

Films zijn vaak een dure affaire maar zijn ook uiterst winstgevend. Oké, behalve John Carter dan. De filmindustrie blijft dan ook jaar na jaar groeien en er gaat telkens meer geld in rond. Benieuwd naar welke bedragen men toe gaat over een paar jaar!