Oogland Film Productions
Oostelijke Handelskade 941
1019 BW Amsterdam
Nederland
T +31(0)20 6838728
E info@oogland.com
Nederlands English
PRODUCTIES

Opera Batak - De dood van de laatste Batakkoning

Opera Batak

Wanneer er ter gelegenheid van de 100ste sterfdag van de Batakse vorst plannen zijn voor de opvoering van een Opera Batak, wordt dichter/schrijver Sitor Situmorang als eregast uitgenodigd.

Op 17 juli 2007 was het honderd jaar geleden dat op Sumatra de legendarische Batakse vorst Si Singamangaradja sneuvelde in een treffen met een brigade van het KNIL onder bevel van de niet minder legendarische Luitenant Hans Christoffel.

In 1895 was de Batakstreek Bakkara ingelijfd door het koloniale gouvernement.
De opvolger van de ‘Koning aller Bataks’ weigerde zich aan de Nederlanders te onderwerpen. Jarenlang leidde deze Si Singa Mangaradja een zwervend bestaan in het oerwoud… Tot hij in 1907, op de hielen gezeten door de kolon matjan (Tijgercolonne) van marechaussee-kapitein Christoffel, de dood werd ingejaagd.

Sri Singa Mangaradja maakt sinds de Indonesische onafhankelijkheid deel uit van het heldenpantheon van de Republik Indonesia en door de Batakgemeenschap wordt het sneuvelen van Si Singa Mangaradja jaarlijks herdacht.

Voor de Batakgemeenschap vormde de dood van Sri Singa Mangaradja een waterscheiding in haar geschiedenis; het Nederlandse militaire optreden en de daaropvolgende ‘gezagsuitbreiding’ had een ontwrichtende uitwerking op de streek en bevolking. Desondanks leefden oude Bataktradities ‘onder de oppervlakte’ voort.

De Indonesische, van oorsprong Batakse en momenteel in Nederland woonachtige dichter/schrijver Sitor Situmorang (1924) verenigt dankzij zijn afkomst en scholing de Batakse en Westerse cultuur in zich. Bovendien is hij als de zoon van Ompoe Babiat, de belangrijkste veldoverste van Si Singamangaradja tijdens de guerrilla tegen het Nederlandse koloniale leger, als het ware een directe betrokkene. Als kind in het Batakse dorp waar hij de eerste levensjaren doorbracht, hoorde Sitor de verhalen over de batakvorst en de oorlog. Deze verhalen, de legenden, en Batakse tradities en zijn land van herkomst spelen een rol in het werk van Sitor Situmorang, onder meer in de verhalenbundel De oude tijger die in Nederlandse vertaling bij uitgeverij De Geus verscheen.

 « terug naar overzicht producties

Opera Batak - De dood van de laatste Batakkoning
2008 – HDV – 29 min.
original language: Nederlands, Indonesisch en Bataks
Nederlands subtitles
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen
camera: Ruud Monster
geluid: Kees van der Knaap
editor: Ruud Monster
geluidseditor: Peter Stoel
productie: Oogland
co-producent(en): Museum Bronbeek
financiering: NCDO, Prins Bernhard Cultuurfonds, Thuiskopiefonds en het Ministerie van Dfeensie.
distributeur: Museum Bronbeek