Oogland Film Productions
Oostelijke Handelskade 941
1019 BW Amsterdam
Nederland
T +31(0)20 6838728
E info@oogland.com
Nederlands English
PRODUCTIES

Alles wat klinkt

Concertgebouw

Een documentaire van Marieke Rodenburg over de Nederlandse jazzmuzikant en componist Theo Loevendie.

“De mensen die Theo Loevendie alleen van zijn muziek kennen, weten niet wat zij missen. Wie ooit het voorrecht geniet hem te horen vertellen, zal met open mond aan zijn lippen blijven hangen totdat hij is uitgesproken. En dat kan gelukkig wel even duren.”
(Kees van Kooten)

Al zijn hele leven wilde componist en jazzmusicus Theo Loevendie een muziekstuk wijden aan leven en werk van de zeventiende-eeuwse filosoof Baruch Spinoza. Als puber las Loevendie hem voor het eerst. Hij begreep niet alles, maar ‘het klopte als een bus met mijn eigen ideeën over onder meer vrijheid van meningsuiting’. Telkens verwierp hij het idee weer, want ‘wat moet je, het bijzondere van Spinoza zit in zijn hoofd, in zijn gedachten, en bij opera is het moord en doodslag’.

Onvermoeibaar werkte Loevendie de laatste jaren in zijn werkkamer, op een steenworp afstand van het Concertgebouw, aan zijn compositie. Op 11 oktober 2014 vond in het Concertgebouw in Amsterdam de wereldpremière plaats van de opera The Rise of Spinoza, een opdracht van het NTR ZaterdagMatinee. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brachten samen met een vijftal solisten het expressieve en nog altijd actuele verhaal over vrijheid op de bühne. De opera concentreert zich rond 1656, toen de jonge Spinoza werd verbannen uit de joodse gemeenschap van Amsterdam.

Spinoza is net als Loevendie een geboren Amsterdammer. De opera opent dan ook met de kakofonie van geluiden op de Ten Katemarkt, waar de componist opgroeide. Loevendie: ‘Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n autobiografisch werk geschreven.’ Zoals Spinoza ‘zomaar’ de filosofie ontdekte, wist de volksjongen Loevendie lange tijd niet waarom hij in de muziek verzeild raakte.

De documentaire ‘Alles wat klinkt’ volgt het schrijfproces van de opera tot aan de uitvoering. Loevendie vertelt over zijn jeugd, zijn muzikale passies en zijn fascinatie voor alles wat klinkt. Afgewisseld met dagelijkse uitstapjes naar café Welling, waar hij op zijn 85ste als jazzmusicus nog regelmatig optreedt.

bekijk de teaser hier: https://vimeo.com/86517244  


Repetitie Concertgebouw
Repetitie Concertgebouw
Thuis componerend
Thuis componerend
Compositie
Compositie
Met Erik Bosgraaf
Met Erik Bosgraaf
Op de Ten Kate markt
Op de Ten Kate markt


« terug naar overzicht producties

bestel de DVD
Alles wat klinkt
2015 – HDV – 53 min.
original language: Nederlands
regisseur: Marieke Rodenburg
scenario: Marieke Rodenburg en John Albert Jansen
camera: Marieke Rodenburg
geluid: Lot Peeters, Bouwe Mulder, Johan de Ligt
editor: Jos Driessen
geluidseditor: Matthijs Klijn/Frank van der Weij Studio
productie: Oogland Filmproducties
co-producent(en): Joodse Omroep
uitvoerend producent: John Albert Jansen
uitzending: NPO2, 27 september 2015 13:00 uur