Oogland Film Productions
Oostelijke Handelskade 941
1019 BW Amsterdam
Nederland
T +31(0)20 6838728
E info@oogland.com
Nederlands English
PRODUCTIES

Een leven lang nieuwsgierig

Een leven lang1

Een intiem portret van de eigenzinnige, humoristische duizendpoot Hans de Rijk. Je zou hem ook kunnen kennen als Bruno Ernst, als Ben Engelhart, of misschien als Broeder Erich. Onder die laatste naam was hij 27 jaar aan het klooster van Saint Louis in Oudenbosch verbonden.

Hans de Rijk heeft maar liefst 7 pseudoniemen. Je zou hem ook kunnen kennen als Bruno Ernst, als Ben Engelhart, of misschien als Broeder Erich. Onder die laatste naam was hij 27 jaar aan het klooster van Saint Louis in Oudenbosch verbonden. In zijn vrije uurtjes klom hij vaak het dak op, om vanonder een uitschuifkoepeltje de nachtelijke sterrenhemel te bestuderen met een eigenhandig gebouwde telescoop. Het zolderkamertje zou uitgroeien tot de eerste volkssterrenwacht van Nederland, Simon Stevin. In dezelfde periode schreef De Rijk, samen met onder meer professor Minnaert, De Atlas van het Heelal. Dat boek zou voor astrofysicus Vincent Icke een van de belangrijkste inspiratiebronnen vormen voor zijn vroege sterrenfascinatie.

Autodidact De Rijk is 85, maar zit nog steeds boordevol ideeën en plannen, allemaal voortkomend uit zijn grenzeloze nieuwsgierigheid. Zijn levensmotto luidt: ik weet niets, maar ben nieuwsgierig naar alles, en hij zou dan ook het liefst 100 worden om al zijn plannen te verwezenlijken. Zijn hele leven verwondert De Rijk zich over de meest uiteenlopende dingen: sterrenkunde, zonnewijzers, wiskunde, natuuurkunde, ambachten, schriftkunde en ga zo maar door. Zijn aanpak? Een of twee jaar zelfstudie, en dan schrijf ik er een boek over, daar kun je donder op zeggen! Dat leverde circa 250 boeken op, gepubliceerd onder verschillende pseudoniemen, zonder ooit een academische graad behaald te hebben. Zijn jarenlange vriendschap met graficus Maurits Escher zou resulteren in De toverspiegel van M.C. Escher, het eerste standaardwerk over de kunstenaar, vertaald in 16 talen. Als oprichter van het nog steeds bestaande wiskundetijdschrift voor jongeren Pythagoras wist hij hele generaties te enthousiasmeren voor de wiskunde.

Op zijn 10e knutselde De Rijk zijn eerste telescoop in elkaar: een tube tandpasta, een brillenglas en een lens waren genoeg om hem te kunnen laten genieten van de wonderbaarlijke sterrenhemel die ik tot dan toe alleen uit de boeken kende. Hij bleef net zo lang door zijn kijkertje turen tot hij van vermoeidheid in slaap viel. Later zou hij op de sterrenwacht vele kinderen leren hoe je handmatig een lens kunt slijpen en een telescoop kunt bouwen. En nu, op zijn 85ste, zit hij nog altijd niet stil: in 2008 won hij de NWO oeuvreprijs voor zijn rol als wetenschapspopularisator. Met de prijs besloot hij een nooit eerder gerealiseerde buisloze Huygens-telescoop te laten bouwen. Momenteel is de bouw daarvan, onder supervisie van professor Vincent Icke, in volle gang.
De documentaire is een intiem portret van deze nieuwsgierige autodidact, die weliswaar aan het eind van zijn carrière is gearriveerd, maar nog steeds vol enthousiasme een inspiratiebron voor velen vormt.

Een film van Emily de Klerk en Sopa Bouman
Camera Stefano Bertacchini


 

Een leven lang 2
Een leven lang 2
Een leven lang 3
Een leven lang 3
Een leven lang 4
Een leven lang 4


« terug naar overzicht producties

Een leven lang nieuwsgierig
2012 – HDV – 40 min.
original language: Nederlands
regisseur: Sopa, Bouman, Emily de Klerk
camera: Stefano Bertacchini
geluid: Rob van de Schootbrugge
productie: Oogland Filmproducties
co-producent(en): RTV Utrecht
uitvoerend producent: Annelotte Verhaagen
omroep: RTV Utrecht