Oogland Film Productions
Oostelijke Handelskade 941
1019 BW Amsterdam
Nederland
T +31(0)20 6838728
E info@oogland.com
Nederlands English
PRODUCTIES

De vrouwen van de rekening

Een orale geschiedenis van Molukse vrouwen.

In het koloniale drama dat aanvankelijk te boek stond als het ‘Ambonezenprobleem’ en dat later de ‘Molukse kwestie’ werd is het perspectief van de betrokken vrouwen opvallend afwezig. Over de ervaringen van de mannen, zowel van de eerste als de tweede, tot en met de derde generatie repatrianten, is veel gezegd en geschreven, maar over de specifieke ervaringen en opvattingen van de vrouwen die de gedwongen overtocht naar Nederland maakten is bitter weinig bekend. Wat was hun hoop, wat waren hun verwachtigen, niet alleen op de onzekere zeereis, maar ook daarvóór, tijdens de Japanse bezetting van wat toen nog ‘Nederlandsch-Indië’ heette, en in de periode daarna, tot 1949, toen Indonesië zijn onafhankelijkheid bevocht? Kozen zij van harte de kant van de koloniale overheerser of volgden zij alleen hun mannen, die voor een groot deel – zoals later bleek – na de Tweede Wereldoorlog op het verkeerde paard hadden gewed? Hoe voelden zij zich op de Kota Inten, de Atlantis, de Fair Sea en nog vele andere schepen die hen naar het land van de mythe brachten waarin zij geleerd hadden te geloven? Hoe hebben zij de schok van de ontheemding en de ontmoeting ervaren, wat leerden zij hun kinderen? Wat vroegen zij hun mannen?

Dit project heeft de verhalen, de mondelinge getuigenissen, de ervaringen van deze vrouwen op film vastgelegd – zolang het nog kon en voorzover ze nog in leven waren.

De vrouwen van de rekening is een project dat werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS in het kader van Erfgoed van de oorlog. De opnamen stonden onder regie van John Albert Jansen en de interviews werden gedaan door de Molukse schrijver Frans Lopulalan.

 

 « terug naar overzicht producties

De vrouwen van de rekening
2009 – HDV –  min.

geen subtitles
regisseur: John Albert Jansen
productie: Oogland
financiering: Ministerie van VWS
medewerkers: Frans Lopulalan