Oogland Film Productions
Oostelijke Handelskade 941
1019 BW Amsterdam
Nederland
T +31(0)20 6838728
E info@oogland.com
Nederlands English
PRODUCTIES

Prop ut merrop

Prop ut merrop

Een film over de levenslange vriendschap van drie vrienden die in IndiŽ vochten.

‘Ik moet een jaar of zes zijn geweest toen mijn vader mij, na ‘hop paardje hop’ te hebben gespeeld, neerzette en huilend wegliep. De reden hiervoor was dat ik een vraag aan hem gesteld had over Nederlands-Indië, waar hij bijna vier jaar als militair had gediend. Mijn vraag toen: ‘heb je iemand doodgeschoten?’

Het is precies die vraag die het vertrekpunt vormt van de documentaire Prop ut merrop van filmmaker Dre Didderiens. Zijn vader stemde toe dat hij een documentaire over hem zou maken op voorwaarde dat hij dat kon doen met zijn twee vrienden die samen met hem in Indië dienden. Een vriendschap die in hun diensttijd zestig jaar geleden ontstond en tot op de dag van vandaag voortduurt.

Terugkijkend via foto’s, oude filmfragmenten en verhalen en geluiden uit die tijd wordt een sfeer van beklemming en geslotenheid oproepen, waardoor al die jaren zoveel ongezegd is gebleven. Deze beelden worden afgewisseld met beelden van de drie vrienden nu, hun verhalen over Indië en hun terugkeer naar Indonesië: de Indische begraafplaats ‘Menteng Poeloe’ waar 27 jongens van hun onderdeel werden achtergelaten, Tandjoeng Prioek, de zeehaven van Jakarta, en al die andere plekken waar zij met hun herinneringen nog zo vaak naar terugkeren.

Dre Didderiens: ‘Bij thuiskomst vonden de familieleden van mijn vader dat hij zo veranderd was. Hij was zo stil geworden. Waarom vertelde hij nooit over dat prachtige, verre land, de mooie stranden en de mensen? Och, eigenlijk werd het hem ook maar nauwelijks gevraagd. Nu weet ik, als zoon van deze gewone vader, dat er wel degelijk een reden was waarom hij zijn stilte nooit heeft kunnen doorbreken. Diep in deze stilte is er bij hem de innerlijke onrust. Hoort hij soms nog steeds de geluiden van kogels die net voor hem uit elkaar spatten? Ziet en voelt hij nog af en toe de angst van vrienden die stierven voor zijn ogen?’

Prop ut merrop is een film over de geslotenheid en de verborgen angsten van oud-Indië strijders, over nooit vertelde dromen en stille gedachten. Maar vooral is het een documentaire over een bijzondere vriendschap, die zestig jaar geleden begon, toen drie jonge mannen naar overzee werden verscheept.

Prop ut merrop
Prop ut merrop


« terug naar overzicht producties

Prop ut merrop
2007 – HDV –  min.
regisseur: Dre Didderiens
productie: Oogland
co-producent(en): L1
financiering: Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties