Oogland Film Productions
Oostelijke Handelskade 941
1019 BW Amsterdam
Nederland
T +31(0)20 6838728
E info@oogland.com
Nederlands English
PRODUCTIES

Sam Middleton - Schilder van muziek

Sam Middleton

Portret van Sam Middleton die wordt beschouwd als de eerste moderne Afro-Amerikaanse kunstenaar in de Lage Landen. Middleton vindt zijn inspiratie in de jazz van zijn jeugd in Harlem, New York en in het Noord-Hollandse landschap waar hij al veertig jaar woont.

Een wereldreiziger die wereldkunst maakt, zo zou je Sam Middleton kunnen typeren. Hij groeide op in Harlem, studeerde af aan het Instituto Allende in Mexico en voer vervolgens als zeeman op koopvaardijschepen de wereld rond. In 1962 vestigde hij zich in Amsterdam en maakte daar de ‘swinging sixties’ mee. Ondertussen verschafte hij zich met zijn werk een internationale reputatie, waarna hij in de rest van de wereld als een Hollandse schilder werd beschouwd. Middletons schilderijen, collages en litho’s zijn gemaakt in een haast abstracte stijl die universeel herkend wordt. Geïnspireerd door de jazzmuziek van zijn jonge jaren gebruikt hij gescheurd papier om zijn melodische composities op te zetten waarna hij met de kwast kleurrijke accenten plaatst. Sam Middleton wordt wel beschouwd als de eerste moderne Afro-Amerikaanse kunstenaar in de Lage Landen. Zijn werk werd ooit door Duke Ellington getypeerd als ‘muziek voor de ogen’. Naast de grote jazz-musici, die als een brede onderstroom de ‘sound’ van zijn oeuvre bepalen, is het Hollandse landschap een hartszaak Hij vestigde zich na zijn verblijf in Amsterdam in Schagen, Noord-Holland, waar hij nog steeds woont en werkt. Klinkende titels die Sam Middleton meegeeft aan zijn collages getuigen van deze voorliefde, zoals ‘Westfriese lente’ en ‘Waterland’.

Met de invloeden van moderne kunstenaars als Marcel Duchamp, Wassily Kadinsky, alsmede Piet Mondriaan en Lucebert, verenigt hij zijn achtergrond en ervaring in zijn collages. Lucebert noemde hem niet voor niets de master of collage. Zo hield het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen enkele jaren terug nog een tentoonstelling van circa vijftig collages/gouaches onder de titel Poems to life. In de gelijknamige catalogus staat een aan Sam Middleton opgedragen gedicht van James Baldwin:

Who, by confronting what he sees,
transcends a disaster, transcends himself, and
makes himself, and all of us, more significant
than the disaster. This is the witness which,
hopefully, saves the world

 

Sam Middleton
Sam Middleton
Sam Middleton
Sam Middleton
Sam Middleton
Sam Middleton
Sam Middleton
Sam Middleton


« terug naar overzicht producties

bestel de DVD
Sam Middleton - Schilder van muziek
2014 – HDV – 54 min.
original language: NL/ENG
NL subtitles
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen
camera: Jacques Laureijs
geluid: Wouter Veldhuis
editor: Danniel Danniel
productie: Oogland Filmproducties
medewerkers: Marjolein van Boxsel, Niels Carnas, Hansje Kalff, Ruby Lemm, Fenno Werkman
omroep: RTV NH
uitzending: 29 dec 2014, 22.20 uur