Oogland Film Productions
Oostelijke Handelskade 941
1019 BW Amsterdam
Nederland
T +31(0)20 6838728
E info@oogland.com
Nederlands English
PRODUCTIES

Brokopondo

Brokopondo

Verhalen van een Verdronken Land. Film over de bouw van de Brokopondodam in Suriname en de gevolgen voor de in het gebied woonachtige boslandcreolen.

De documentaire toont de andere kant van de medaille van de bouw van de Brokopondodam en waterkrachtcentrale in Suriname, 30 jaar geleden, die behalve een enorme economische impuls ook gigantische gevolgen had voor de oorspronkelijke bevolking. Door de aanleg van de Brokopondodam ontstond een stuwmeer, zo groot als de provincie Utrecht, waardoor een 27-tal dorpen overspoelden en 5000 Surinaamse bosnegers hun land ver weg van de westerse beschaving moesten verlaten. De Saramaccaners zochten hun heil in de door de overheid ingerichte transmigratiedorpen of stichtten zelf een dorp diep in de binnenlanden.

Drie decennia na de bouw van dit immense project reisde filmmaker John Albert Jansen naar Suriname. De Saramaccaanse dichter/schrijver Dorus Vrede is zijn gids bij zijn tocht door de binnenlanden van Suriname: de transmigratiedorpen; het stuwmeer; en het Boven Stuwmeer gebied, verder weg van Paramaribo waar nieuwe dorpen werden gesticht. Zijn ontmoetingen met de bewoners van deze dorpen worden aangegrepen om het verhaal te vertellen van de geschiedenis van een unieke cultuur, die vanwege dit immense economische project behoorlijk werd ontwricht.

"De documentaire Brokopondo, Verhalen van een verdronken land van de journalist John Albert Jansen toont indringend en niet-sentimenteelde teloorgang en de laconieke veerkracht van de bosngercultuur."
(NRC Handelsblad, 10 februari 1994)« terug naar overzicht producties

Brokopondo
1994 – 16 mm – 50 min.
original language: Dutch
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen
camera: Peter Brugman
geluid: Jac Vleeshouwers
editor: Emile Bensdorp
productie: Viewpoint Productions
uitvoerend producent: Michiel van Kempen
festivals: IDFA 1994 (Amsterdam), Amascultura 1994 (Portugal), International Festival for the Latin American Film 1994 (Havana), Donostia Screenings 1995, 4th International Environmental Film Festival 1995 (London)